ua en ru

Порошенко: для збереження миру необхідне реформування ООН

Порошенко: для збереження миру необхідне реформування ООН Фото: Петро Порошенко

Президент також закликав країни-члени Генасамблеї підтримати Україну, надавши їй статус непостійного члена

Президент України Петро Порошенко під час виступу на Саміті з питань миротворчості підкреслив, що для збереження миру і зміцнення діяльності ООН необхідно провести її реформування.

"У ці дні світ серйозно стурбований збільшенням числа заворушень і насильства по всьому світу і обгрунтовано очікує більшої участі Організації Об'єднаних Націй у відновленні миру і безпеки. Я вважаю, що ООН повинна скористатися цією можливістю і вирішувати поточні проблеми безпеки шляхом ефективного реформування своїх можливостей щодо підтримки світу ", - сказав Глава держави під час виступу на Саміті з питань діяльності з підтримання миру.

Порошенко вважає міцним фундаментом таких змін останні ініціативи Генерального секретаря ООН, зокрема, всеосяжного перегляду архітектури ООН з підтримки та будівництву світу, а також доповідь Независимой групи високого рівня з миротворчих операцій.

"Якщо Україна отримає місце в Раді Безпеки на термін 2016-2017 років на виборах, які відбудуться протягом декількох тижнів, питання про консолідацію діяльності ООН з підтримання миру буде серед наших основних пріоритетів", - сказав Петро Порошенко, звернувши увагу на питання підвищення пропускної здатності миротворчих операцій шляхом заповнення критичних прогалин, зокрема в частині авіації і зміцнення співпраці Ради Безпеки ООН з державами, що надають військові і поліцейські контингенти, забезпечення безпеки "блакитних касок".

Президент також повідомив присутнім про створення спільної українсько-польсько-литовської бригади з 2 тисяч солдатів, серед яких 527 українських, діяльність якої також спрямована на участь у міжнародних миротворчих операціях на основі мандата Ради Безпеки ООН.

Нагадаємо, Порошенко зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою.