ua en ru

Порошенко: ситуація з газопостачанням стабілізувалася

Порошенко: ситуація з газопостачанням стабілізувалася Фото: Петро Порошенко на нараді в "Укртрансгаз" (president.gov.ua)

Критична ситуація, яка виникла з поставками газу, вже позаду, - президент

Критична ситуація, яка виникла з поставками газу в зв'язку зі спробою Росії і РАО "Газпром" зірвати виконання контракту на поставку газу в Україну, вже позаду. Про це, як передає прес-служба, він сказав на нараді на підприємстві "Укртрансгаз".

Зокрема, президент підкреслив, що відразу ж після погроз "Газпрому" дав відповідні доручення, а Уряд, Міністерство закордонних справ, Міністерство освіти, НАК "Нафтогаз України" прийняли рішучі дії для недопущення припинення поставок газу.

"Перше і головне - критична ситуація, яка виникла з поставками газу, в зв'язку зі спробою РФ і РАО" Газпром "зірвати виконання контракту на поставку газу в Україну, вже позаду", - вважає Порошенко.

Крім того, різко зросли поставки газу з Польщі, Словаччини, Угорщини. Тим самим перекривши весь дефіцит газу на даний момент.

"Зараз, на сьогоднішній ранок, ми маємо різке збільшення поставок газу з Європейського Союзу, з Польщі, Словаччини, Угорщини. Весь дефіцит станом на зараз повністю покритий", - повідомив президент.

Порошенко також нагадав, що відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу Україна повинна купувати 4 млрд кубічних метрів газу у "Газпрому" і, отримавши відповідний рахунок, НАК "Нафтогаз" заплатив вказану в ньому суму, чекаючи, що відповідну кількість газу надійде в Україну.

"За 15 хвилин до 1 березня, коли мало розпочатися поставки російського газу, нам повідомили, що газу не буде. І зробили спробу повернути кошти", - зазначив він.
Президент підкреслив, що саме тому, вчорашні дії щодо обмеження споживання газу в Україні були настільки необхідні.

"На сьогоднішній день ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням. Ми маємо достатньо газу в підземних сховищах. Є на 2 млрд більше, ніж в минулому році", - підкреслив він.

Президент також зазначив, що відбір газу з газових сховищ становить 112,8-115 млн кубічних метрів на добу.

"Це максимальний обсяг, який ми вилучали з підземних сховищ", - сказав він.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, станом на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі.
Зокрема, повідомляється, що зараз падіння тиску в магістральну систему газопроводів, що виникло через недотримання Газпромом контракту як на поставку, так і транзит газу по території України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку.