ua en ru

У Порошенка розповіли, на яких умовах Україна піде на проведення виборів на Донбасі

У Порошенка розповіли, на яких умовах Україна піде на проведення виборів на Донбасі Фото: Петро Порошенко

Перша умова - відновлення контролю над усією держкордоном з Росією

Напередодні зустрічі в "нормандської форматі" команда президента Петра Порошенка намітила три "червоні лінії", які вона не має наміру перетинати на переговорах про проведення виборів на Донбасі. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Ну і потім: США і Росія намагаються змусити Україну провести вибори на Донбасі".

Перша умова України - відновлення контролю над усією державним кордоном з Росією. Українські дипломати наполягають, що спочатку має відбутися вихід українських військ на кордон з РФ, і тільки після цього Верховна Рада зможе схвалити внесення змін до Конституції, тобто передбачити вибори на Донбасі.

На переговорах українські дипломати наголошують: необхідно, щоб до проведення місцевих виборів був встановлений постійний контроль над неконтрольованим ділянкою кордону з боку ОБСЄ зі створенням зон безпеки, як це передбачено Мінськом. Це необхідно, щоб припинити інфільтрацію російських військ, амуніції та військової техніки на територію України. Українська сторона може відновити контроль над державним кордоном тільки на другий день після проведення виборів. Так записано в Мінських домовленостях.

Другою умовою України є виведення іноземних військ з Донбасу. У свою чергу в Росії і на Заході вважають, що на час виборів війська РФ можна було б розмістити в деяких тимчасових "таборах" і "казармах", однак не можуть пояснити, що з ними буде після виборів.

Забезпечення безпеки виборів є третьою умовою України. Для того щоб виконати цей пункт Україна пропонувала три варіанти: безпека могла б забезпечувати озброєна місія Європейського союзу, ООН або ОБСЄ. Поки що сторони схиляються до третього варіанту, однак і тут виникає ряд питань.

Ще один принциповий для України момент: крім згаданих трьох червоних ліній є ще одна - звільнення українських заручників і політичних в'язнів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ватажок так званої "Донецької народної республіки" (ДНР) Олександр Захарченко переконує російських кураторів в необхідності проведення "парламентських виборів" в листопаді.