ua en ru

Порошенко розповів про мету візиту до Криму в лютому 2014 року

Порошенко розповів про мету візиту до Криму в лютому 2014 року Фото: Петро Порошенко (prezident. gov.ua)

Президент повідомив подробиці подій на півострові взимку 2014 року

Президент України Петро Порошенко розповів про мету свого візиту до Криму в лютому 2014 року. Свідчення в якості свідка сторони обвинувачення про цієї поїзді глава держави дав у залі Оболонського суду по справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент зачитав перед судом присягу, після чого почав давати свідчення.

"Отримавши інформацію, що Сімферополь вже заблокований військами та людьми в цивільному, і що є труднощі для мене, я прийняв рішення, що поїздка все одно повинна відбутися", - сказав він.

Порошенко розповів, що просив Турчинова, який у той час очолював парламент України, дозволити терміново вилетіти в Крим.

"27 лютого 2014 роки я з'явився в кабінеті Турчинова з пропозицією терміново вилетіти в Крим і особисто провести переговори з депутатами ВР Криму, щоб зупинити руйнівний процес, переконати депутатів і переконатися самому у тих подіях, які відбувалися", - сказав він.

Президент також повідомив суду про те, що приїхавши до будівлі Верховної Ради Криму, він побачив військовослужбовців Російської Федерації, а також осіб у камуфляжі. Але вони координувалися офіцерами.

"Як тільки журналісти почали знімати, була віддана команда, щоб мене заблокувати і оточити і застосувати засоби фізичного впливу. Я попрямував по іншій вулиці до своєї машини. В цей час я був оточений сотнями людей, частина з них були провокаторами. В той час була безпосередня загроза моєму життю. Пройшовши з кілометр, я сів у таксі і поїхав за адресою, де була запланована зустріч з паном Константиновим", - сказав Порошенко.

Крім того, глава держави повідомив суду відомі йому обставини блокування адмінбудівель і військових частин на території півострова в лютому-березні 2014 року.

"Я особисто бачив військовослужбовців РФ. Це може кваліфікуватися як агресія і анексія Криму. У повітряному просторі перебували літаки без розпізнавальних знаків, які перекидали сили", - заявив Порошенко.

Він також зазначив, що згодом факт анексії був підтверджений визнанням Ігоря Гиркина, який воював на боці бойовиків на Донбасі.

"Вже через кілька місяців я побачив на відео визнання Гиркина, який потім скоював злочини в Слов'янську. Крім того, після того були численні повідомлення про штурм ", - резюмував свідок.

Нагадаємо, сьогодні Петро Порошенко дає свідчення у справі про госимзене екс-президента Віктора Януковича.