ua en ru

Порошенко просить Раду підтримати створення єдиної української православної церкви

Порошенко просить Раду підтримати створення єдиної української православної церкви Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Порошенко провів зустріч з главами парламентських фракцій

Президент України Петро Порошенко просить Верховну раду України підтримати створення єдиної української православної церкви. Про це глава держави заявив у ході зустрічі із лідерами парламентських фракцій.

"Україна як незалежна держава не просто має право, а просто зобов'язана цю церкву створити. Я як президент прийняв рішення звернутися до Вселенського Патріарха (Варфоломія, - ред.) з проханням щодо надання Томосу українській помісній автокефальній церкві і просив би вас, шановні колеги, щоб і парламент підтримав це звернення. І зробив це якнайшвидше", - заявив Порошенко.

Він також повідомив, що після прийняття відповідного рішення парламенту, питання створення церкви буде розглядатися в Синоді.

"Якщо буде це рішення парламенту, я його, а також звернення президента, звернення церковних ієрархів, передам Вселенському Патріарху, щоб воно було якнайшвидше, на Соборі, в Синоді розглянуто і прийнято відповідне рішення", - заявив він, зазначивши, що сподівається, що це рішення може бути прийнято до 1030-річчя Хрещення Русі (20 липня 2018 року, - ред.).

Зустріч з головами парламентських фракцій щодо звернення до Вселенського Патріарха

Написав офіційне звернення до Вселенського Патріарха із проханням надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні. Прошу народних депутатів якнайшвидше підтримати моє звернення до Верфоломія.

Опубліковано Петром Порошенком 17 квітня 2018 р.

Порошенко також зазначив, що єдина українська православна церква не буде державною.

"Єдина православна помісна церква не стане державною. Всі віруючі матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію", - додав він.

Нагадаємо, раніше джерела РБК-Україна у Адміністрації президента повідомляли, що Порошенко провів переговори з вселенським патріархом Варфоломієм, у ході яких було досягнуто угоду про початок процедури створення єдиної української православної церкви.