ua en ru

Порошенко закликав "Велику сімку" зупинити агресію РФ щодо України

Порошенко закликав "Велику сімку" зупинити агресію РФ щодо України Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

На думку президента, G7 має можливість чітко відповісти агресору

Президент Петро Порошенко закликав лідерів "Великої сімки" не дати Москві жодних шансів на продовження своєї агресивної політики по відношенню до України. Про це йдеться в його колонці виданню Politico, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, історія вчить нас, що умиротворення веде до ще більшої агресії і що, лише з позицій сили можна відстояти сталий мир і відновити безпеку і стабільність. А це - зміцнення стійкості України шляхом підтримки реформ та посилення оборонних спроможностей українського війська, у тому числі новітніми видами оборонного озброєння.

"Сьогодні "Велика сімка" - клуб поважних держав та світових лідерів, із якого Росію видворено з ганьбою - має слушну нагоду для чіткої відповіді агресору. Кремлю не змити кров зі своїх рук та не уникнути відповідальності за крадіжку Криму та експорт війни на Донбас", - наголосив Порошенко.

На його думку, Росія обрала Україну першочерговою мішенню своєї помсти за геополітичний провал Радянського Союзу.

"Росія не зупинить свою кампанію агресії, доки не зупинимо її ми. Захід має продемонструвати відданість спільним діям та повстати спільним фронтом на захист цінностей і поваги до міжнародного права. Сьогодні, як і напередодні Другої світової війни, час не на нашому боці. За умов, коли список жертв агресії далі зростає, відкладати чи вдаватися до заспокійливих напівзаходів не просто недоречно, а загрозливо", - попередив президент.

Він також заявив, що якщо вільний світ серйозно зацікавлений у мирі та світовому порядку, то "слід пам'ятати, що відновлення нормальних відносин із Москвою пролягає через Київ".

"Росія повинна виконати Мінські домовленості, передусім у частині безпеки. Вона повинна повернути Крим Україні, відновити територіальну цілісність нашої держави у міжнародно-визнаних кордонах. Все інше - від лукавого", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко впевнений, що нова гібридна війна Росії набирає обертів.