ua en ru

Порошенко присвоїв ім'я Б. Хмельницького одній із військових частин ЗСУ

Порошенко присвоїв ім'я Б. Хмельницького одній із військових частин ЗСУ Фото: Петро Порошенко присвоїв в/ч ЗСУ ім'я Хмельницького

На честь Першого українського козачого імені Богдана Хмельницького полку, створеного в 1917 році

Президент Петро Порошенко присвоїв ім'я українського гетьмана Богдана Хмельницького одній із військових частин Збройних Сил України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Зокрема Порошенко нагадав, що рівно 100 років тому - 1 травня 1917 року - було проголошено про створення Першого українського козачого імені Богдана Хмельницького полку - першої української військової частини, сформованої на добровольчих засадах.

"На історичному Першому Всеукраїнському військовому з’їзді, що відбувся 18-21 травня 1917 року у Києві, понад 900 делегатів, які репрезентували більше ніж півтора мільйона українських військовослужбовців, повністю підтримали формування національної військової частини та закликали до подальшої розбудови українського війська і флоту. Також з’їзд сформував Український військовий генеральний комітет - перший український орган військового управління", - пригадав він.

За словами президента, сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією 100 років тому в протистоянні російській агресії.

"Можна у різний спосіб віддавати шану тим, хто боронив країну у схожій на сучасну гібридній війні. Але найбільшим проявом поваги, на мою думку, буде встановлення та утвердження символічного зв’язку між українськими воїнами минулого і сьогодення. Саме тому я ухвалив рішення про присвоєння імені Богдана Хмельницького одній із військових частин Збройних Сил України - на честь великого українського полководця та першого національного військового підрозділу Української революції 1917-1921 років", - зазначив Порошенко.

При цьому він не уточнив, про яку саме військову частину йде мова.

Глава держави переконаний, що спадкоємність поколінь українських захисників має знайти своє втілення в сучасних Збройних Силах України.

"У назвах та на знаменах українських військових частин обов’язково мають бути імена звитяжних воїнів та полководців, котрі здобували славу нашої зброї від княжих часів і дотепер. Це буде торжеством історичної справедливості та надихатиме нинішніх українських воїнів на звитяги у боротьбі з російським агресором", - резюмував президент.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Порошенко попросить Верховну Раду ухвалити низку рішень для зміцнення обороноздатності країни.