ua en ru

Порошенко запропонує Раді передати Андріївську церкву Вселенському патріархату

Порошенко запропонує Раді передати Андріївську церкву Вселенському патріархату Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Найближчими днями президент зареєструє відповідний проект закону

Президент України Петро Порошенко найближчими днями зареєструє у Верховній раді законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Андріївську церкву Вселенському патріарху. Про це заявила на засіданні погоджувальної ради представник президента у ВР Ірина Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Луценко зазначила, що це буде символічний жест "єднання з матір’ю-церквою".

"Президент підтримує прагнення якнайшвидшого отримання Томосу. У знак солідарності з цим процесом робить символічний жест. Днями буде зареєстровано законопроект, яким президент Петро Порошенко пропонує передати Андріївську церкву в постійне користування Вселенському патріархові, як символічний жест того, що святий Андрій у свій час хрестив Україну. Це буде символічний жест єднання з матір’ю-церквою", - повідомила Луценко.

За її словами, голова держави закликає Раду підтримати цей документ.

"Президент України звертається до ВРУ та всіх фракцій підтримати цей законопроект про передачу у постійне користування Андріївської церкви Вселенському партіарху", - додала парламентар.

Нагадаємо, екзархи Вселенського патріарха будуть співпрацювати з духовенством Української православної церкви Київського і Московського патріархатів для вручення Україні Томосу про автокефалію.

Як писало РБК-Україна раніше, 15 жовтня синод російської православної церкви прийняв рішення повністю розірвати відносини з Константинопольським патріархатом. В УПЦ відреагували на рішення РПЦ і заявили, що синод московського патріархату повторює політику Кремля.

Додамо, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря заявив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) розраховує, що Томос для України на Синоді буде представлений у другій половині листопада.