ua en ru

Порошенко пропонує Раді ратифікувати фінугоду з ЄІБ щодо модернізації "Укрзалізниці"

Порошенко пропонує Раді ратифікувати фінугоду з ЄІБ щодо модернізації "Укрзалізниці" Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Прийняття відповідного законопроекту дозволить залучити 150 млн євро на модернізацію

Президент України Петро Порошенко пропонує парламенту прийняти законопроект №0186 "Про ратифікацію фінансової угоди (проект модернізації української залізниці (модернізація інфраструктури публічного акціонерного товариства "Укрзалізниця") між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Відповідний проект був зареєстрований у Верховній раді 24 травня 2018 року.

Так, угоду було підписано 19 грудня 2016 року у місті Брюсселі з метою залучення фінансових ресурсів у розмірі 150 млн євро для проекту "Електрифікація залізничного напрямку Долинська - Миколаїв – Колосівка".

Вказаний проект передбачає будівництво другої колії, електрифікацію та модернізацію систем сигналізації і зв'язку на напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка, що дасть змогу збільшити рівень пропускної спроможності напрямку, забезпечити енергозбереження під час здійснення перевезень залізничним транспортом та зменшити експлуатаційні витрати. Забезпечення необхідного рівня пропускної спроможності напрямку сприятиме подальшому розвитку не тільки підприємств району тяжіння напрямку, а також більшості галузей господарського комплексу України та вирішить питання пропускної спроможності напрямку на віддалену перспективу.

З прийняттям документу буде виконано внутрішньодержавну процедуру, необхідну для ратифікації фінансової угоди згідно із законодавством України.

Прийняття закону створить правові підстави для залучення коштів у розмірі 150 млн євро для фінансування проекту, реалізація якого дасть змогу:

  • підвищити пропускну спроможність залізничного напрямку Долинська - Миколаїв - Колосівка, який пролягає територією Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей, що допоможе вирішити проблеми з пропуском вантажів у напрямку Миколаївських портів;
  • підвищити дільничну швидкість руху вантажних поїздів на 20–25%, що дасть змогу скоротити строк доставки вантажів, а також суттєво зменшити експлуатаційні витрати, пов’язані з поліпшенням організації руху поїздів;
  • досягти значної економії дизельного палива й поліпшити екологічну ситуацію в регіоні за рахунок зменшення шкідливих викидів в атмосферу;
  • додатково створити близько 300 кваліфікованих робочих місць.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий інвестувати в оновлення приміського рухомого складу ПАТ "Укрзалізниця" (УЗ) 100 млн євро.