ua en ru

Порошенко пропонує ВР ратифікувати угоду з НЕФКО про 30 млн євро кредиту

Порошенко пропонує ВР ратифікувати угоду з НЕФКО про 30 млн євро кредиту Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Кошти будуть спрямовані на підвищення енергоефективності будівель держуніверситетів

Президент Петро Порошенко пропонує парламенту прийняти законопроект №0184 "Про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Вища освіта України") між Україною та Північною екологічною фінансовою корпорацією". Відповідний документ було зареєстровано на сайті Верховної ради 2 травня.

Зміст законопроекту

Вказано, що метою проекту є ратифікація фінансової угоди для забезпечення реалізації проекту, що сприятиме подальшому залученню коштів для здійснення заходів із підвищення енергоефективності будівель державних університетів, пов’язаних з освітнім процесом.

"Запропонований проект має на меті надати державним закладам вищої освіти - учасникам проекту допомогу в підвищенні якості та надійності їх послуг й ефективності використання енергії шляхом удосконалення їхнього інституційного потенціалу за рахунок різноманітних заходів і робіт, спрямованих на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання", - підкреслюється у пояснювальній записці.

Даний проект ставить за ціль приведення галузі вищої освіти в Україні до світових стандартів енергоефективності та запровадження освіти для сталого розвитку. Такий проект у вищій освіті для України вперше був запропонований спільно з Європейським інвестиційним банком та підтриманий НЕФКО.

Так, для реалізації проекту "Вища освіта України" Європейський інвестиційний банк надав Україні кредит в сумі 120 мільйонів євро. З боку української сторони передбачається співфінансування проекту в сумі 30 мільйонів євро за рахунок коштів держбюджету, університетів або з інших джерел.

"Ратифікація угоди з НЕФКО щодо надання фінансування у розмірі 30 мільйонів євро пов’язана з угодою з Європейським інвестиційним банком та забезпечує повне фінансування проекту за винятком платежів, що не можуть бути профінансовані за рахунок кредитних коштів", - пояснюється у записці.

Так, позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів, а відповідальним виконавцем визначено Міністерство освіти і науки. При цьому кінцевими бенефіціарами проекту будуть державні заклади вищої освіти, що відповідатимуть визначеним у рамках реалізації Проекту критеріям.

Фінансові умови надання кредиту

Зазначається, що сума кредиту становить 30 млн євро. При цьому ставки відсотків - плаваюча ставка або фіксована ставка на дату вибірки;+ маржа 3,41%. Пільговий період складає 5 років; а загальний період погашення кредиту - 15 років, включаючи пільговий.

Обумовлюється, що кредит буде погашатися раз на півроку рівними частками до основної суми боргу або фіксованими платежами, що складаються з основної суми боргу та процентів. Кількість траншів - до 30; а мінімальна сума траншу - 1 мільйон євро.

Нагадаємо, у березні повідомлялося, що Євросоюз виділить Україні 17,23 млн євро в рамках програми "Горизонт 2020" на реалізацію наукових та інноваційних проектів.