ua en ru

Порошенко пообіцяв МВФ ветувати закон про реструктуризацію валютних кредитів

В новому меморандумі із МВФ Президент України Петро Порошенко зобов'язався застосувати вето у випадку ухвалення Верховною Радою закону про реструктуризацію валютних кредитів. Відповідний пункт міститься у меморандумі між Україною та МВФ, повідомив представник НБУ на засіданні комітету Верховної Раді України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Як зазначається у повідомленні комітету, під час засідання за участю представника НБУ та "Кредитного майдану", були обговорені висновки експертів МВФ щодо проекту закону "Про реструктуризацію кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну валюту України - гривню".

"Представник НБУ повідомив, що одним із пунктів нового меморандуму із МВФ, де Україна просить надати їй розширену програму фінансування (EFF) на 17,5 млрд дол., є зобов'язання Президента України застосувати право вето у випадку ухвалення парламентом закону про реструктуризацію валютних кредитів. Згідно меморандуму із МВФ, держава не має втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів", - йдеться в повідомлені комітету.

Як зазначається, на вимогу представників "Кредитного майдану" все одно винести на розгляд парламенту кілька тематичних законопроектів, голова профільного комітету Сергій Рибалка заявив: "Ми готові внести ці законопроекти. Але ми отримаємо стовідсоткове вето Президента. Ви бачили, як це сталося із законом про посилення мораторію на заборону стягнення єдиного житла валютних позичальників. Ми двічі проголосували за цей закон. І отримали вето, яке не змогли подолати. Ми не популісти, аби розглядати законопроекти лише для демонстрації діяльності. І нам, і валютним позичальникам потрібен конкретний результат"

Таким чином учасники засідання фінансового комітету домовились провести додаткові консультації з цього приводу.

Нагадаємо, 27 лютого 2015 р. Кабмін схвалив проект меморандуму про співпрацю з МВФ.