ua en ru

Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за нелегальну вирубку лісу

Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за нелегальну вирубку лісу Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Верховна Рада схвалила відповідний законопроект 23 травня

Президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Так, Порошенко підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамковою конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат", який Верховна Рада схвалила 23 травня.

"Реалізація закону сприятиме збереженню природних цінностей європейського значення, зокрема пралісів, у рамках виконання вимог Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат", - йдеться у повідомленні.

Так, у законі чітко визначаються поняття "природні ліси", "праліси", "квазіпраліси" та встановлюється особливий правовий режим їх збереження та охорони.

Зокрема, законом забороняються всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, випасання худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів, проїзд транспортних засобів (крім доріг загального користування та служби лісової охорони). За порушення таких вимог вводиться адміністративна відповідальність.

"Законом внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у лютому 2017 року Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №0131 "Про приєднання до Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат".