ua en ru

Порошенко підписав закон про спрощення видобутку нафти і газу

Порошенко підписав закон про спрощення видобутку нафти і газу Фото: Порошенко підписав закон щодо нафто - і газовидобутку (president.gov.ua)

Закон був прийнятий парламентом 1 березня цього року

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 3096-д "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі". Про це свідчить інформація на сторінці законопроекту на сайті парламенту.

зокрема, закон повернуто з підписом президента 29 березня, а був прийнятий Верховною Радою 1 березня цього року.

Згідно з пояснювальною запискою до законодавчого акту, закон спрямований на спрощення дозвільних процедур для підприємств, що здійснюють в Україні геологорозвідку і роботи по будівництву та експлуатації об'єктів трубопровідного транспорту, нафтових і газових свердловин.

"Запропоновані законопроектом зміни спрямовані на вдосконалення процедури надання земельних ділянок для проведення вишукувальних робіт і робіт з будівництва, технічного обслуговування, об'єктів трубопровідного транспорту та інших дозвільних процедур нафтогазовидобувної галузі, що допоможе оптимізувати витрати підприємств галузі при проведенні таких робіт і збільшити обсяги нафти і газу власного видобутку", – йдеться в документі

Законом дозволяється використовувати механізм сервітуту (обмеження права користування-ред.) для будівництва об'єктів нафтогазовидобутку і трубопровідного транспорту (без зміни цільового призначення земельних ділянок).

Крім того, усувається необхідність отримання гірничого відводу, виключаються об'єкти нафтогазовидобутку з переліку об'єктів містобудівної діяльності, скасовується обов'язковий введення родовища в дослідно-промислову та промислову розробку за рішенням Міненерговугілля.

Законом надається право нефтегазодобытчикам після завершення періоду дослідно-промислової розробки родовищ використовувати земельні ділянки на підставі договору з власником землі аж до зміни цільового призначення та оформлення документів на право користування.

Нагадаємо, ПАТ "Укрнафта" звернулося до Генеральної прокуратури України з пропозицією вступити в судовий розгляд стосовно спецдозволу на Свистунковско-Червонолуцькое родовище.