ua en ru

Порошенко підписав закон про участь об'єднаних територіальних громад у виборах

Порошенко підписав закон про участь об'єднаних територіальних громад у виборах Фото: Президент України Петро Порошенко

Порошенко підписав закон № 676-VI

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 676-VI "ПРО внесення змін у деякі закони України щодо організації проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Документом змінюється порядок утворення об'єднаних територіальних громад. Зокрема, об'єднана територіальна громада вважається створеною з дня набрання чинності рішень всіх рад, які прийняли рішення про добровільне об'єднання, або з моменту вступу в силу рішення про підтримку добровільного об'єднання територіальних громад на місцевому референдумі за умови відповідності таких рішень виведення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної державної адміністрації.

Повноваження призначати перші вибори об'єднаної територіальної громади передано Центральної виборчої комісії.

Також узгоджені за часом процедури об'єднання громад з виборчим процесом на чергових місцевих виборах, зокрема, забезпечивши проведення 25 жовтня 2015 р. перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах, рішення про створення яких і призначення у них перших місцевих виборів було прийнято після 14 серпня 2015 р. або перші місцеві вибори в яких не були призначені.

Зазначені зміни забезпечують реалізацію права суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст на добровільне об'єднання, отримання фінансової підтримки у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади незалежно від амбіцій різних політичних сил, які до прийняття цього закону мали можливість блокувати об'єднання територіальних громад в обласних радах.

Нагадаємо, сьогодні, 4 вересня, Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому закон №3008 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".