ua en ru

Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу Фото: Петро Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу (twitter.com/poroshenko)

Порошенко зазначив, що закон про реінтеграцію Донбасу не порушує міжнародні зобов’язання України

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 20 лютого 2018 року, підписав закон про реінтеграцію Донбасу. Про це Порошенко повідомив на засіданні воєнного кабінету.

"Сьогодні, 20 лютого, назавжди увійде в історію України як день трагічний, коли 18-20 лютого Герої Небесної сотні захистили наше право на майбутнє. 20 лютого не чекаючи ні дня розпочалася військова агресія Російської Федерації. Я думаю, що буде глибоко символічно, якщо саме сьогодні, через 4 роки після початку агресії, ми з вами обговоримо і я підпишу дуже важливий закон про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях (про реінтеграцію Донбасу, - ред.)", - зазначив Порошенко.

#ДонбасЦеУкраїна

Сьогодні, як я і обіцяв, підписую Закон про реінтеграцію Донбасу. Закон жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи Мінські домовленості. Україна залишається відданою мирному врегулюванню ситуації на окупованому Донбасі, як це і передбачено нашими міжнародним зобов’язанням. #ДонбасЦеУкраїна

Опубліковано Петром Порошенком 20 лютого 2018 р.

Порошенко зазначив, що закон про реінтеграцію Донбасу не порушує міжнародні зобов’язання України.

"Сьогодні, як я і обіцяв, підписую закон про реінтеграцію Донбасу, який жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи Мінські домовленості", - повідомив Порошенко у Twitter.

"Очікую від Степана Полторака та Віктора Муженка призначити командувача об’єднаних сил, затвердити положення про Об’єднаний оперативний штаб, уточнити Стратегічний замисел застосування ЗСУ у відповідності до закону, який вступає в силу", - додав глава держави.

Нагадаємо, 18 січня закон про реінтеграції Донбасу (№ 7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях") прийнятий на засіданні Верховної Ради України 18 січня 2018 року. Верховна Рада України на пленарному засіданні 6 лютого 2018 року відмовилася скасувати прийняття в цілому законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

Росія визнається окупантом

Відзначимо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в разі прийняття закону про реінтеграцію Донбасу, передбачається, що Росія визнається окупантом, розширюються повноваження по застосуванню Збройних сил у мирний час, від АТО буде перехід до "збройної відсічі" РФ, створюється нова військова вертикаль, яка отримує повноваження, схожі на ті, які надаються при введенні воєнного стану, дозволяється переміщати товари через лінію розмежування.

"ЛНР" і "ДНР" визначаються як окупаційні адміністрації РФ

Так звані "ЛНР" і "ДНР" визначаються як окупаційні адміністрація РФ. Україна не визнає жоден документ, який був виданий окупаційною адміністрацією на Донбасі, крім документів про народження і смерть. Межі окупованих територій буде встановлювати президент за даними Міноборони. Крім того, з'являється і нове поняття - "межі зон безпеки" (території, прилеглі до району бойових дій).

Перейменування АТО

Протидія російській агресії замість "антитерористичної операції" тепер носитиме довгу і незручне назву "забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях". Укази про початок і завершення таких дій буде видавати президент.

Зміна керівництва

Генеральний штаб ЗСУ буде здійснювати керівництво роботою органів сектору безпеки і оборони (ЗСУ, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, військової прокуратури).