ua en ru

Порошенко підписав закон про примусовий викуп акцій

Порошенко підписав закон про примусовий викуп акцій Фото: Петро Порошенко

Закон дозволить міноритарним акціонерам скоротити витрати

Президент України Петро Порошенко підписав закон №2302а-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах". Закон повернуто з підписом глави держави 1 червня, свідчать дані сайту Верховної Ради.

Законопроект спрямований на імплементацію законодавства ЄС в рамках Угоди про асоціацію Украира-ЄС.

зокрема, зЗаконопроектом пропонується створити умови для консолідації контролюючим акціонером, якому належить понад 95% акцій публічних акціонерних товариств, всіх акцій такого товариства шляхом впровадження інституту публічного вимоги мажоритарія про продаж йому акцій міноритаріїв (squeeze-out).

Також закон дозволить міноритарним акціонерам вимагати від акціонера - власника 95% акцій товариства обов'язкового придбання за справедливою ціною акцій, що належать таким міноритарним акціонерам (sell-out).

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, существованеи зазначених норм пов'язано з тим, що в разі вступу контролюючим акціонером пакета акцій у розмірі понад 90% акцій, міноритарні акціонери практично позбавляються можливості впливати на діяльність товариства та прийняття рішень на загальних зборах. Крім того, ліквідність міноритарного пакету знижується, в результаті чого міноритаріям складно реалізувати свої акції за вигідною ціною на фондовому ринку.

Згідно з даними, які наводять автори законопроекту, більшість громадян України у процесі приватизації набули право власності на цінні папери різних акціонерних товариств, але як правило, володіють дрібними пакетами акцій , які складають близько 0,0001-0,01% статутних капіталів товариств.

Вступ в силу цього законопроекту дозволить власникам міноритарних пакетів акцій скоротити свої витрати на обслуговування зберігання своїх цінних паперів, а також зменшить їхні збитки від володіння такими маленькими пакетами акцій.

Нагадаємо, Кабмін пропонує Раді надати мажоритаріям право на обов'язковий викуп акцій у міноритаріїв.

"Такі особи не мають можливості користуватися правами, які надають цінні папери, і зобов'язані нести збитки від володіння такими цінними паперами. Так, власники дрібного пакета акцій отримають можливість продати належні їм цінні папери за ринковою вартістю, і позбавлятися обов'язки нести витрати за послуги депозитарних установ", – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.