ua en ru

Порошенко підписав закон про посилення соцзахисту дітей

Порошенко підписав закон про посилення соцзахисту дітей Фото: Петро Порошенко

Документ спрямований на удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні

Президент України Петро Порошенко підписав Закон №936-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми", який був проголосований Верховною Радою 26 січня 2016 року. Про це йдеться на офіційному сайті президента.

Документ спрямований на удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні, шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її проживання, підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнний дій чи збройних конфліктів.

Законом вносяться зміни до 9 чинних законів України, спрямовані на приведення чинного законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини. Зокрема, закон дає визначення таким поняттям як "забезпечення найкращих інтересів дитини", "діти, які перебувають у складних життєвих обставинах", "діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів".

Норми закону забороняють участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, включаючи вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності, а також використання у військових конфліктах чи діях, залучення та/або втягування дітей до непередбачених законами України воєнізованих чи збройних формувань, пропаганді війни.

Нагадаємо, 26 січня Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект № 2254 "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми".