ua en ru

Порошенко підписав закон про ратифікацію угоди з Литвою та Польщею про створення спільної військової частини

Порошенко підписав закон про ратифікацію угоди з Литвою та Польщею про створення спільної військової частини

Президент України Петро Порошенко підписав закон України № 143-VIII "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Литовської Республіки, урядом Республіки Польща стосовно створення спільної військової частини". Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Як повідомив заступник міністра оборони України Петро Мехед, який доповідав цей документ у парламенті, угода вступає в силу вже через 30 днів після одержання депозитарієм - Польщею - остаточних документів, що підтверджують процедуру ратифікації.

Спільна військова частина буде мати постійне місце дислокації у Любліні. Українська сторона виділить для частини 545 військових, у тому числі 15 будуть безпосередньо включені до складу бригади, від Польщі буде залучено до 3,5 тис. військових, від Литви - близько 350 бійців.

Від України в спільну бригаду увійдуть бійці 80-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України. Українські, литовські та польські військові будуть брати участь у спільних навчаннях, а пізніше разом брати участь в операціях.

Технічна документація буде розроблена протягом двох років, після закінчення цього терміну бригада повинна бути повною оперативної готовності.

Нагадаємо, Верховна Рада ратифікувала угоду з Литвою та Польщею про створення спільної військової частини 4 лютого 2015 р. За відповідний законопроект № 0004 проголосували 290 нардепів з 226 мінімально необхідних.

В вересні 2014 р. міністр оборони України Валерій Гелетей у Варшаві підписав угоду з міністрами оборони Литви та Польщі про створення спільного військового підрозділу LITPOLUKRBRIG.