ua en ru

Порошенко підписав закон про ратифікацію УА з ЄС прямо в сесійній залі Ради

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1678-VII про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом прямо на сесійному засіданні Верховної Ради України.

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1678-VII про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом прямо на сесійному засіданні Верховної Ради України.

Народні депутати привітали підписання закону оплесками.

Нагадаємо, сьогодні народні депутати України ратифікували угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом. За відповідне рішення проголосували 355 нардепів із 226 мінімально необхідних.

Рада ратифікувала УА одночасно з Європейським парламентом у режимі відеоконференції.

Даний закон означає надання парламентом України згоди на обов'язковість для України угоди про асоціацію з між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Угода складається з преамбули, семи розділів ("Загальні принципи", "Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики", "Юстиція, свобода та безпека", "Торгівля і питання, пов'язані з торгівлею", "Економічне та галузеве співробітництво", "Фінансове співробітництво", "Інституційні, загальні та прикінцеві положення"), а також додатків, які є невід'ємною частиною угоди (44 додатки, 3 протоколи, декларація).

Також, згідно з додатком № 1 Україна заявляє, що зобов'язання, які випливають зі статті 8 угоди про асоціацію з Європейським союзом стосовно ратифікації Римського статуту Міжнародного суду 1998 р., будуть виконані Україною після відповідних змін до Конституції України.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав угоду про асоціацію 27 червня 2014 р. в Брюсселі.