ua en ru

Порошенко підписав закон, що ліквідує бюрократію в соцзахисті чорнобильців

Порошенко підписав закон, що ліквідує бюрократію в соцзахисті чорнобильців Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Закон призначає пенсії овдовілим подружжям чорнобильців незалежно від причини смерті

Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Про це повідомляє прес-служба глави.

"Думаю, що це буде один з важливих етапів щодо наших кроків посилення захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Протягом року ми скоординували заходи, які дозволили б зменшити бюрократичні процедури для тих, хто постраждав у результаті найстрашнішої техногенної катастрофи у світі", - заявив Порошенко.

За його словами, він підписав Указ про довічні стипендії учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС раніше. А сьогодні був розроблений і підтриманий парламентом законопроект, "який ліквідує будь-які бюрократичні складності".

Так, Закон встановлює з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника дружинам чи чоловікам, які втратили годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до 1 категорії. Згідно з документом це право надається незалежно від причинного зв'язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховна Рада встановила призначення пенсії втратили годувальника дружинам/чоловікам учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії незалежно від зв'язку смерті їхнього подружжя з Чорнобильською катастрофою. Відповідний законопроект №5594 підтримали 262 депутати ВР.