ua en ru

Порошенко підписав закон про документи, що підтверджують громадянство України

Порошенко підписав закон про документи, що підтверджують громадянство України Фото: президент схвалив закон про документи, що підтверджують громадянство України

Встановлюється чітке розмежування видів документів з безконтактним електронним носієм і без нього

Президент Петро Порошенко підписав закон №1474-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України". Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Так, документом уточнюється перелік документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, з безконтактним електронним носієм або без такого, визначається правовий статус окремих категорій осіб.

Зокрема, проектом закону передбачається визначити Кабінет міністрів України як орган, який затверджує порядок взаємодії між уповноваженими суб'єктами щодо ведення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру; порядок проведення ідентифікації і верифікації особистості; перелік органів, уповноважених на виконання окремих функцій; порядок оформлення і видачі картки трудового мігранта; розширення переліку заявників з метою забезпечення рівних прав громадян України та іноземців та осіб без громадянства, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні під час реалізації положень Закону.


Також встановлюється чітке розмежування видів документів з імплантованим безконтактним електронним носієм і без нього; запровадження обов'язку оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14-річного віку; введення посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту і проїзного документа особи, якій надано додатковий захист.

Законом передбачається введення картки трудового мігранта, як документа, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, і підтверджує законні підстави для проживання в Україні.

Нагадаємо, відповідний проект закону №3224 у повторному другому читанні підтримали 226 депутатів Верховної Ради.