ua en ru

Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського заповідника

Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського заповідника Фото: Петро Порошенко

Заповідник стане однією з найбільших природоохоронних установ України, загальною площею 227 тисяч гектарів

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 26 квітня 2016 року, у річницю аварії на ЧАЕС, підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Про це йдеться у повідомленні прес-служби глави держави.

Як зазначається, новостворений біосферний заповідник стане однією з найбільших природоохоронних установ України, загальною площею 227 тисяч гектарів. Він розташований на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.


"Створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника стало першим важливим кроком на шляху відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок техногенної катастрофи", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, Чорнобильський заповідник створено з метою збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів Полісся, забезпечення підтримки та підвищення бар'єрної функції Чорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, стабілізації гідрологічного режиму та реабілітації територій, забруднених радіонуклідами, сприяння організації та проведенню міжнародних наукових досліджень.

Окрім цього, Порошенко доручив Кабінету міністрів України забезпечити затвердження в шестимісячний строк у встановленому порядку Положення про Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

Також у дворічний строк Кабмін має вирішити відповідно до законодавства питання щодо надання у постійне користування Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику 226 964,7 гектара земель, розробити проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також розробити та затвердити в установленому порядку Проекту організації території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Також Кабмін маж передбачати під час розроблення проектів законів про державний бюджет України кошти, необхідні для функціонування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

"Цей Указ набирає чинності з дня набрання чинності законом України, що врегульовує питання про відведення земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, природоохоронного режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду, які створюються на території таких зон, а також про скасування вимоги щодо утворення біосферних заповідників виключно на базі природних заповідників, національних природних парків", - йдеться у тексті указу.

Нагадаємо, в Україні сьогоді виповнюється 30 років з дня катастрофи в Чорнобилі на АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року.