ua en ru

На Порошенка подали в суд за ініціативу про автокефалію української церкви

На Порошенка подали в суд за ініціативу про автокефалію української церкви Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Підготовче засідання по даній справі відбудеться на наступному тижні

Проти президента України Петра Порошенко "Неурядова організація верховенство права" подала позов в суд за те, що він звернувся до Вселенського Патріарха Варфоломія для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Окружного адміністративного суду Києва.

Наголошується, що в Окружний адміністративний суд міста Києва надійшов позов від ОО "Неурядова організація верховенство права" до президента України.

Так, позивач звернувся в суд для встановлення відсутності повноважень Порошенка для втручання у діяльність церкви та релігійних організацій.

Зокрема, позивач вважає, що Порошенко не мав права підписувати і направляти звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію православної Церкви в Україні, яке в подальшому було підтримано Верховною радою України відповідною постановою.

"Суд відкрив провадження по даній адміністративній справі та призначив на 13 листопада підготовче засідання", - додали в прес-службі.

Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що українська церква отримає автокефалію, тому що це її право.

"Зараз настала черга України отримати автокефалію. Це відбудеться, тому що це її (української церкви, - ред.) право", - підкреслив патріарх.

Він також додав, що право надавати автокефалію православним церквам є виключним правом Константинополя.

У свою чергу, Петро Порошенко повідомив, що процес прийняття рішення Вселенським патріархатом про автокефалії для Української помісної православної церкви вийшов на фінішну пряму.