ua en ru

Порошенко: Україна змогла подолати критичний момент з поставками газу

Порошенко: Україна змогла подолати критичний момент з поставками газу Фото: президент України Петро Порошенко (president.gov.ua)

Поставки газу в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини різко зросли

Президент України Петро Порошенко подякував українцям за солідарність і відгук на заклик тимчасово знизити температуру в будинках на 1 градус. Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

"Я дуже вдячний українцям за солідарність, яку вони проявили в критичній ситуації. Відгукнувшись на заклик зменшити споживання газу, громадяни на 14% скоротили споживання блакитного палива", - зазначив Порошенко.

І додав, що станом на ранок суботи, 3 березня, є різке збільшення поставок газу в Україну з Польщі, Словаччини та Угорщини.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав російський "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" 4,63 мільярда доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Вранці в п'ятницю стало відомо, що на вході в українську ГТС Росія знизила тиск газу. Після цього Президент України Петро Порошенко звернувся до українців із закликом в одні з найхолодніших днів за всю зиму "прикрутити" газ в своїх квартирах.

Як повідомлялося раніше, в НАК "Нафтогаз-Україна" повідомили, що станом на ранок суботи українська газотранспортна система повністю збалансована і працює в штатному режимі. Зокрема, повідомляється, що зараз падіння тиску в магістральну систему газопроводів, що виникло через недотримання Газпромом контракту як на поставку, так і транзит газу по території України, повністю зупинено завдяки збільшенню обсягів імпорту газу з європейського напрямку.

Також це стало можливим завдяки оперативному впровадженню плану реагування українською владою, а також високого рівня суспільної свідомості українців, які активно долучилися до акції # прикрути і добровільно зменшили температуру в своїх будинках на один градус.