ua en ru

Порошенко звільнив від ввізного мита ввезення пара-арамідної тканини для кулезахисних шоломів

Порошенко звільнив від ввізного мита ввезення пара-арамідної тканини для кулезахисних шоломів Фото: Петро Порошенко

Президент підписав відповідний законопроект

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №5128 "Про внесення зміни до пункту 4-1 розділу ХХ Митного кодексу України щодо поставок на митну територію України матеріалів (тканин) для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту". Про це свідчить інформація на сторінці закону на сайті Верховної Ради.

Так, останній етап проходження документа - повернуто з підписом від президента.

"Одним з основних матеріалів, який є невід'ємним компонентом для виготовлення бронежилетів і куле захисних шоломів, що відповідає стандартам НАТО і наслідує кращим світовим зразкам є пара-арамідна тканину... Однак у зв'язку з нечіткістю формулювання норм кодексів звільнення від ввізного мита стосується виключно пара-арамідної тканини, що імпортується для виготовлення бронежилетів, але не шоломів", - зазначають автори документа.

Відзначається, що така ситуація призводить до зростання вартості кулезахисних шоломів, що, в свою чергу, збільшує витрати з державного бюджету на закупівлю продукції військового призначення і знижує конкурентоспроможність українських виробників спеціальних засобів індивідуального захисту.

Зокрема, законом передбачається звільнити від оподаткування ввізним митом операції з ввезення на митну територію України пара-арамідної тканини, що використовується для виготовлення спецзасобів індивідуального захисту (зокрема кулезахисних шоломів), які відповідають військовим стандартам або військовим умовам і поставляються для потреб правоохоронних органів, Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб'єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону.

Нагадаємо, на початку грудня Рада прийняла за основу і в цілому законопроект №5128, за нього проголосували 248 нардепів.