ua en ru

Рада звільнила від ввізного мита ввезення пара-арамідної тканини для кулезахисних шоломів

Рада звільнила від ввізного мита ввезення пара-арамідної тканини для кулезахисних шоломів Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 248 нардепів

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект №5128 "Про внесення зміни до пункту 4-1 розділу ХХ Митного кодексу України щодо постачання на митну територію України матеріалів (тканин) для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту". За документ проголосували 248 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Одним з основних матеріалів, що є невід'ємним компонентом для виготовлення бронежилетів і кулезахисних шоломів, що відповідає стандартам НАТО і наслідує кращим світовим зразкам є пара-арамідна тканина ... Однак у зв'язку з нечіткістю формулювання норм кодексів звільнення від ввізного мита стосується виключно пара-арамідної тканини, імпортованої для виготовлення бронежилетів, але не шоломів", - зазначають автори проекту закону.

Така ситуація призводить до зростання вартості кулезахисних шоломів, що, в свою чергу, збільшує витрати з державного бюджету на закупівлю продукції військового призначення та знижує конкурентоспроможність українських виробників спеціальних засобів індивідуального захисту.

Зокрема, законом передбачається звільнити від оподаткування ввізним митом операцій з ввезення на митну територію України пара-арамідні тканини, які використовуються для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту (зокрема кулезахисних шоломів), які відповідають військовим стандартам або військовим умов і поставляються для потреб правоохоронних органів, Збройних сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб'єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом у відповідності з законом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР відхилила законопроект про створення територіальних громад без зміни кордонів районів.