ua en ru

Порошенко обмежив доступ іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту

Порошенко обмежив доступ іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту Фото: Петро Порошенко

Президент підписав відповідний законопроект

Президент України Петро Порошенко схвалив законопроект №5114 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту". Про це свідчить інформація на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Останній етап проходження документа - повернуто з підписом від президента.

Так, документом забороняється використання друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції для:

  • закликів до захоплення влади, насильницької зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України;
  • пропаганди війни, насильства та жорстокості;
  • розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі;
  • пропаганди комуністичного і/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів і їх символіки;
  • популяризації або пропаганди органів держави-агресора і їх окремих дій, що створюють позитивний образ співробітників держави-агресора, співробітників радянських органів державної безпеки, який виправдовують або визнають правомірним окупацію території України.

Законом передбачається надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує держполітику у видавничій сфері, повноваження щодо прийняття рішення на підставі висновків експертної ради щодо віднесення видавничої продукції, що має походження (виготовленої) та/або яка ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, до забороненої до поширення в Україні.

Такий орган передбачається уповноважити на накладення адміністративно-господарських санкцій у вигляді штрафу для розповсюджувачів такої продукції з подальшим її вилученням з обігу.

Відповідно до закону, передбачається запровадження процедури видачі дозвільного документа на ввезення видавничої продукції, що походить з держави-агресора, тимчасово окупованої території України. Зокрема, така продукція може бути ввезена на митну територію України та поширена на її території за умови наявності дозволу, крім видавничої продукції, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або супроводжує багажі в загальній кількості, яка не перевищує 10 примірників.

Нагадаємо, на початку грудня ВР підтримала в другому читанні законопроект №5114, за нього з другого разу проголосували 237 парламентарів.