ua en ru

Порошенко схвалив ратифікацію протоколів до Конвенції про захист прав людини

Порошенко схвалив ратифікацію протоколів до Конвенції про захист прав людини Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Голова держави підписав відповідний законопроект

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про ратифікацію Протоколів №15 та №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод". Про це повідомляє прес-служба голови держави.

"Ратифікація зазначених протоколів засвідчує прихильність України до ідей і цілей Конвенції - поваги та захисту прав і основоположних свобод людини в Європі, а також підтверджує намір України брати активну участь у реформуванні Європейського суду з прав людини з метою підвищення його ефективності. Прийняття закону забезпечить посилення ролі Європейського суду, що сприятиме імплементації Конвенції у національну правову систему", - сказано у повідомленні.

Так, відповідно до статті 10 протоколу №16 до Конвенції також визначається, що найвищим судом, який зможе звертатися до Європейського суду з прав людини є Верховний суд.

За інформацією на 6 вересня поточного року, протокол №15 підписали 45 держав, 35 з них висловили згоду на обов’язковість для них цього протоколу. Протокол № 16 - підписали 18 держав, вісім висловили згоду на його обов’язковість для них.

Нагадаємо, на початку жовтня Верховна Рада України (ВР) підтримала за основу та в цілому законопроект №0159 "Про ратифікацію Протоколів №15 та №16 до Конвенції про захист прав людини і основних свобод". Так, за документ проголосували 265 парламентарів.