ua en ru

Порошенко схвалив розширення поняття арешту майна у кримінальних процесах

Порошенко схвалив розширення поняття арешту майна у кримінальних процесах Фото: президент України Петро Порошенко

Порошенко підписав закон №769-VIII

Президент України Петро Порошенко підписав закон №769-VIII "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні". Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Закон був прийнятий Верховною Радою України 10 листопада 2015 року.

Закон удосконалює можливості практичного застосування положення КПК про відшкодування шкоди, завданої злочинними діями підозрюваного, обвинуваченого, що виключає недобросовісне використання наявних законодавчих механізмів для уникнення конфіскації майна, спеціальної конфіскації або відшкодування завданої шкоди, у т. ч. у разі задоволення цивільного позову, забезпечує застосування заходів кримінально-правового характеру до юридичній особі, а також підвищує ефективність проведення спеціального досудового розслідування.

Закон надає можливість накласти арешт на майно дизайнер осіб, якщо воно може бути використано як доказ у кримінальному провадженні, або щодо нього може бути застосована спеціальна конфіскація.

Також документ дозволяє забезпечити відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також стягнути в дохід держави неправомірної вигоди, яка отримана або могла бути отримана юридичною особою.

Нагадаємо, Петро Порошенко підписав закон про створення Національного агентства з питань розшуку активів, отриманих від корупційних та інших злочинів.