ua en ru

Порошенко схвалив перерахунок грошового забезпечення сім'ям полонених

Порошенко схвалив перерахунок грошового забезпечення сім'ям полонених Фото: Петро Порошенко

Президент схвалив збереження грошового забезпеченого полоненим бійцям

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект №4878 "Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (щодо забезпечення рівності прав військовослужбовців на грошове забезпечення)". Про це свідчить інформація на сторінці закону на сайті Верховної Ради.

Останній етап проходження документа - повернуто з підписом від президента.

Зокрема, передбачається, що за військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, а також інтернованими в нейтральних державах або безвісти зниклими, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру і інші види грошового забезпечення з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення.

Сім'ям зазначених військових щомісяця виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, в порядку і в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. У той же час пропонується не поширювати це правило на військових, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (місця служби) або дезертирували з ВСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

У разі індексації грошового забезпечення, в тому числі додаткового та інших видів грошового забезпечення, військових ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів грошове забезпечення членам сімей полонених планується виплачувати з урахуванням такої індексації - з дня прийняття рішення про проведення такої індексації.

Порядок і умови перерахунку розміру грошового забезпечення, в тому числі додаткового та інших видів грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів встановлюються урядом.

"З метою забезпечення рівності прав військовослужбовців пропонується поширити дію цього Закону на ті правовідносини, які виникли до набрання ним чинності. У такий спосіб вводиться ретроактивна дія закону, яка дасть правові підстави для проведення перерахунку розмірів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Нагадаємо, на початку вересня Рада підтримала за основу та в цілому законопроект №4878. За документ проголосували 237 нардепів.