ua en ru

Порошенко пояснив, чому потрібно голосувати за децентралізацію

Порошенко пояснив, чому потрібно голосувати за децентралізацію Фото: обращение Петра Порошенко

Президент вважає, що міжнародні партнери могли б відвернутися від України

Президент України Петро Порошенко пояснив, чому Верховній Раді України потрібно було сьогодні голосувати за зміни в Конституцію України в частині децентралізації. Про це він повідомив під час свого звернення з приводу голосування в Раді.

"Що було б, якщо сьогодні Верховна Рада не проголосувала за зміни до Конституції? На порядок зросла б загроза руйнування міжнародної проукраїнської коаліції. Зник з порядку денного питання про продовження санкцій, які дуже боляче б'ють по агресору. Цілком реальною стала перспектива залишитися один на один з агресором", - сказав Порошенко.

Порошенко наголосив, що децентралізація докорінно змінює політичну систему України.

"Вона веде нас до європейської моделі самоврядування. І вона є частиною мого мирного плану", - сказав Президент.

Він підкреслив, що в Москві "нервують" через прийняття Радою змін до Конституції.

"Ви тільки згадайте, які висували вимоги нам (з боку РФ, - ред.) ще в минулому році. Вони хотіли не просто федералізації, а конфедерації, в якій з десяток українських областей були б прив'язані до Росії більше, ніж до сусідів по Україні. Потім мріяли про те, що бойовики будуть впливати на ключові зовнішньополітичні рішення, будуть мати право вето на вступ України в Європейський Союз або НАТО. Але замість всього цього - скуповуючи рядок про особливості місцевого самоврядування", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект закону України № 2217а (постанова №2217а/П1) "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади). Законопроект підтримали 265 з 368 зареєстрованих у залі народних депутатів.

При цьому голосування проходило при заблокованій трибуні і під завивання сирен. Блокували трибуну нардепи з Радикальної партії Олега Ляшка.

У цей час під стінами Ради проходив мітинг проти змін до Конституції, який переріс у масові сутички правоохоронців з мітингувальниками. В результаті заворушень один правоохоронець загинув, ще понад 100 отримали поранення.