ua en ru

Порошенко: я не дозволю зруйнувати міжнародну коаліцію проукраїнську

Порошенко: я не дозволю зруйнувати міжнародну коаліцію проукраїнську Фото: Президент України Петро Порошенко

Розгляд у Раді проекту змін до Конституції в частині децентралізації вилилося в гарячу дискусію, заявив Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що він не дозволить нікому всередині країни зруйнувати міжнародну проукраїнську коаліцію. Про це йдеться у зверненні Порошенка щодо проекту змін до Конституції, передає прес-служба глави держави.

У своїй заяві він зазначив, що розгляд у Верховній Раді проекту змін до Конституції в частині децентралізації вилилося в гарячу дискусію.

"Окремі фракції, яких я вважав і продовжую вважати своїми партнерами, несподівано атакували мій мирний план. План, який нашими європейськими та американськими друзями і партнерами визнаний як безальтернативний варіант повернення окупованих районів Донбасу під український суверенітет - виключно політико-дипломатичним шляхом", - заявив Порошенко.

Каменем спотикання, за словами Порошенка, стало речення, в якому згадується закон про специфічному порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

"Ні в законі, ні в проекті змін до Конституції немає і бути не може ніякого особливого статусу для тих районів. І словом не йдеться про особливий статус для Донбасу. Натомість, і на Донбасі, і в усіх регіонах України місцеві громади отримають значно більше повноважень і можливостей. Напевно, саме тому 288 народних депутатів підтримали направлення проекту на розгляд Конституційного суду", - сказав Порошенко.

Глава держави підкреслив, що реформу децентралізації та зміни в Конституції підтримали не тільки більшість українських політичних сил, але і союзники в Європі, США і Канаді. "І висловили готовність поглиблювати санкції проти Росії, посилювати тиск на Кремль у випадку, якщо Москва вдасться до ескалації конфлікту", - зазначив Порошенко.

Як заявив Президент, провал цієї реформи означав би кінець міжнародної коаліції на підтримку України і ескалацію конфлікту на Донбасі.

"Тільки на мить уявіть собі, як би розвивалися події в Україні, якщо б не міжнародна коаліція на нашу підтримку, якщо б не ізоляція Росії та ефективні санкції проти неї. Вся світова дипломатія допомагає знаменитому українському війську тримати оборону від ворога на східних рубежах у нашій Вітчизняній війні за незалежність. Міцно тримаючи зброю в руках, відчуваємо підтримку широкої міжнародної проукраїнської коаліції. І я нікому всередині країни не дозволю зруйнувати цей союз і позбавити нас такої переваги! А така спроба на цьому тижні, на жаль, мала місце, і, як це не прикро, не де-небудь, а в стінах українського парламенту", - підкреслив Президент.

Порошенко також додав, що Україна наступного року збільшить військові асигнування і продовжить зміцнювати армію.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада України підтримала постанову №2217/АП про направлення до Конституційного суду України законопроекту № 2217а "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)".