ua en ru

Порошенко назвав необхідні критерії для майбутньої миротворчої місії ООН на Донбасі

Порошенко назвав необхідні критерії для майбутньої миротворчої місії ООН на Донбасі Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко зазначив, що розгортання місії не може стати підставою для скасування міжнародних санкцій щодо РФ

Майбутня міжнародна миротворча місія ООН на Донбасі повинна відповідати низці критеріїв, які українська сторона готова обговорити з членами Ради безпеки ООН. Про це сьогодні під час щорічного послання у Верховній Раді України заявив президент Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Українська сторона готова до предметної розмови з членами Ради безпеки ООН. Я вважаю, що ця дискусія має включати такі принципові елементи: по-перше, ми виступаємо за розгортання повноцінної миротворчої місії ООН на всьому Донбасі... Майбутня місія ООН повинна бути розміщена на всій тимчасово окупованій території, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону", - заявив Порошенко.

За словами президента, миротворча місія повинна мати на меті не консервацію російської окупації і легалізацію російської військової присутності, а забезпечення тривалого миру в окремих района Донецької і Луганської областей та повне відновлення територіальної цілісності України.

Порошенко зазначив, що місія також має відповідати керівним принципам міжнародних операцій ООН, що виключає участь представників країни-агресора.

Водночас глава держави виключив можливість узгодження параметрів участі майбутньої місії ООН з російськими бойовиками. Також він зазначив, що розгортання місії не може стати підставою для скасування міжнародних санкцій щодо РФ.

Нагадаємо, раніше Порошенко заявляв, що миротворці ООН мають бути розміщені на всій території окупованого Донбасу.