ua en ru

Порошенко призначив нового керівника АТЦ СБУ, виходячи з міркувань особистої відданості, - експерт

Призначення Віталія Малікова на посаду керівника Антитерористичного центру (АТЦ) при СБУ свідчить про те, що Президент Петро Порошенко керується не принципом професіоналізму, а особистої відданості. Про це заявив політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

"Таке призначення свідчить про те, що Президент повертається до практики часів Віктора Ющенка, коли після першого романтичного періоду після "Помаранчевої революції" він почав приймати під владу міцних перевірених "господарників", які, на його думку, могли керувати в нових умовах. Власне, так зараз діє і Президент Порошенко", - сказав Миселюк.

Він нагадав, що новий керівник АТЦ СБУ за часів Президента Леоніда Кучми очолював кримську міліцію та тривалий час був депутатом Севастопольської міськради. Крім того, за словами експерта, новий глава АТЦ СБУ активно підтримував створення проросійської "самооборони" в Криму.

"Можливо, Президент керувався мотивом, що Маліков, як представник проблемного регіону, може ментально зрозуміти, що саме відбувається на Донбасі. Іншого пояснення цьому призначенню я поки не бачу", - сказав Миселюк.

Він наголосив, що якщо проаналізувати діяльність багатьох командирів, які добре проявили себе під час активних бойових дій на Донбасі, то можна знайти чимало гідних кандидатур на посаду АТЦ СБУ.

"Однак, так як ці призначення - прерогатива Президента, очевидно, що він виходив з міркувань лояльності та особистої відданості", - резюмував иселюк.