ua en ru

Порошенко призначив Грицака т.в.о. голови СБУ

Порошенко призначив Грицака т.в.о. голови СБУ Фото: Василь Грицак

Президент представив нового голову керівному складу СБУ

Президент України Петро Порошенко призначив Василя Грицака тимчасово виконуючим обов'язки голови Служби безпеки України. Відповідний указ №344 від 18 червня 2015 р. опублікований на сайті глави держави.

"Першому заступнику голови Служби безпеки України Грицаку Василю Сергійовичу тимчасово виконувати обов'язки голови Служби безпеки України", - йдеться в повідомленні.

В ході представлення Грицака керівному складу служби Президент зазначив, що не задоволений роботою СБУ по боротьбі з корупцією і контрабандою. "Питання боротьби з контрабандою є прямою відповідальністю СБУ, і тут немає чим похвалитися. Сказати, що я вкрай незадоволений, - значить, нічого не сказати", - заявив Порошенко.

"Дуже сподіваюся, що за кілька місяців з новим керівництвом Служби ми побачимо нову оцінку людей про відчутні успіхи СБУ, і вам завдання - до сьомого поту працювати над вирішенням цієї проблеми", - сказав Президент.

Також Глава держави піддав критиці роботу по забезпеченню режиму перетину лінії зіткнення в зоні проведення АТО. "Корупція в цій сфері відганяє Донбас від України з не меншим результатом, ніж російські багнети".

Президент підкреслив, що для нормальної людини перетин лінії має бути легкою і прозорою процедурою, а для бандитів і сепаратистів - надійним заслоном і пасткою, звідки не будуть мати шансів вирватися.

Президент підкреслив, що у зв'язку з агресією Росії перед Україною зараз стоять нові виклики. "Російська Федерація змінила тактику дій", - сказав глава держави. Так, якщо раніше Росія розраховувала на військові успіхи уздовж лінії зіткнення, то на сьогоднішній день, після того як Україні вдалося значно підсилити ефективність і боєздатність ЗСУ, були поставлені завдання активізувати підривну діяльність всередині України.

Президент зазначив, що Василь Грицак тривалий час працює в СБУ, а в останній рік керував Антитерористичним центром при СБУ, створював Об'єднаний штаб Центрального управління Служби в зоні проведення антитерористичної операції, разом з військовими і нацгвардейцами.

"Загартований, обстріляний, перевірений, досвідчений - переконаний, що ці ваші якості дозволять СБУ виконати пріоритетні завдання, які поставлені і які випливають із чинного законодавства, затвердженої Стратегії національної безпеки", - сказав Порошенко, звертаючись до Грицака. Глава держави додав, що рішення про призначення керівника СБУ затверджує Верховна Рада, тому Василь Грицак має переконати у своїх здібностях народних депутатів.

Грицак Василь Сергійович народився 14 січня 1967 р. у с. Буща Дубенського району Рівненської області. Закінчив історичний факультет Луцького державного педагогічного інституту. На службі в органах державної безпеки України з 1990 р. Працював у департаменті захисту національної державності Служби безпеки України.

З 24 травня 2005 р. по 28 грудня 2006 р. обіймав посаду начальника Київського обласного управління СБУ.

28 грудня 2006 р. призначений на посаду начальника Київського міського управління СБУ.

З 11 квітня 2008 р. став начальником Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області.

З 4 червня 2009 р. - заступник голови СБУ - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України.

11 грудня 2009 р. призначений на посаду першого заступника голови СБУ - начальника Головного управління "К" по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України.

7 липня 2014 року указом Президента України призначений на посаду керівника Антитерористичного центру при СБУ - перший заступник начальника СБУ.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України підтримала проект постанови Президента України № 2110а "Про звільнення Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України". За його відставку проголосували 248 депутатів при 226 мінімально необхідних.