ua en ru

Порошенко наполягає на терміновому створенні Нацсистеми кібербезпеки

Порошенко наполягає на терміновому створенні Нацсистеми кібербезпеки Фото: Петро Порошенко

РНБО ухвалила за основу Стратегію кібербезпеки України

В Україні необхідно створити Національну систему кібербезпеки. Про це заявив президент України Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони України, передає прес-служба президента.

"Очевидна необхідність створення Національної системи кібербезпеки, коли нею будуть займатися відповідні підрозділи СБУ, киберзащитой - відповідні підрозділи ДСТСЗІ, а боротьбою з кіберзлочинністю - відповідні підрозділи МВС. Координацію та ефективне взаємодія буде забезпечувати відповідний підрозділ РНБО", - зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що така модель взаємодії повинна бути негайно відпрацьована, у тому числі із залученням передбачених коштів спеціальних трастових фондів НАТО.

Порошенко додав, що під час роботи над Стратегією були максимально враховані рекомендації експертів багатьох консалтингових компаній.

"Кіберпростір зараз перетворилося на ще одне поле протистояння і боротьби за незалежність держави. Різні спроби порушення штатного режиму функціонування національних ресурсів, використання кіберпростору для шпигунства, несанкціонованого доступу до інформації, спроби використовувати кібератаки для досягнення політичних цілей - це лише одна невелика частина того, з чим вже зіткнулася Україна з самого початку російської агресії", - сказав глава держави

зокрема, Президент нагадав про хакерських атаках на енергетичні об'єкти, зокрема на "Прикарпаттяобленерго" та інші підприємства, в результаті чого без електроенергії залишилися 80 тис. споживачів. Причиною аварії стало втручання сторонніх осіб в роботу автоматичної системи контролю і управління енергообладнанням.

Як повідомляє прес-служба РНБО, Стратегія кібербезпеки України прийнята за основу з урахуванням агресивних дій Російської Федерації, використання кіберпростору розвідувальними і спеціальними військовими структурами, терористами і криміналітетом.

Стратегія кібербезпеки передбачає розвиток національної системи забезпечення захисту кіберпростору, своєчасного виявлення і нейтралізації кіберзагроз, а також запобігання з урахуванням практики провідних держав-членів НАТО і ЄС.

Також у Стратегії йдеться про координацію, взаємодію та розподіл повноважень та відповідальності органів сектору безпеки і оборони України у питаннях кібербезпеки, кіберзахисту і протидії кібертероризму і кіберзлочинності.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони України зазначив необхідність затвердження нового військово-адміністративного поділу.