ua en ru

Порошенко нагородив Нємцова Орденом Свободи

Порошенко нагородив Нємцова Орденом Свободи

Президент України Петро Порошенко нагородив Орденом Свободи російського опозиційного Бориса Нємцова, який був убитий у Москві 27 лютого. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

"За нашу і вашу свободу" - цей історичний гасло стало життєвим девізом Бориса Нємцова. Тому я вирішив нагородити його орденом Свободи. Світла пам'ять", - сказав Порошенко.

Порошенко наголосив, що в пам'яті українського народу Нємцов залишиться людиною, для якого "свобода була універсальною цінністю, яка не знає державних кордонів і будь-яких кордонів".

"Для нас, українців, Борис назавжди залишиться патріотом Росії і іншому України. Він своїм життям довів, що це можна поєднати, - варто тільки захотіти", - підкреслив Президент.

Глави держави зазначив, що він боровся за свободу України і за свободу Росії, оскільки розумів, що без вільної України не може бути вільної Росії.

Зазначимо, Нємцов в 2013 р. підтримав Євромайдан, за що режимом Януковича йому був заборонений в'їзд в Україну. У 2014 р. засудив анексію Криму Росією. Також він вимагав звільнення з російської в'язниці української льотчиці Надії Савченко.

Нагадаємо, Нємцов був убитий увечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви. За фактом вбивства порушено кримінальну справу, слідчі розглядають кілька версій, однак підозрюваних поки немає.

Сьогодні в Москві проходить церемонія прощання з Борисом Нємцовим.