ua en ru

Порошенко сподівається, що зустріч Обами і Путіна "дасть стимул" Росії для виконання мінських угод

Порошенко сподівається, що зустріч Обами і Путіна "дасть стимул" Росії для виконання мінських угод Фото: Петро Порошенко

Обама і Путін зустрінуться сьогодні

Президент України Петро Порошенко сподівається, що зустріч Президента США Барака Обами і Президента Росії Володимира Путіна "дасть стимул" Москві для виконань мінських угод. Про це Порошенко заявив в інтерв'ю AP.

Путін і Обама зустрінуться "на полях" Генасамблеї ООН у понеділок, 28 вересня. Це буде їх перша майже за рік зустріч на тлі погіршення відносин між Росією і США.

Порошенко підкреслив, що Україна, США і європейські союзники повинні бути твердими з Росією, щоб переконатися, що вона виконує мінські угоди.

Український лідер заявив, що розраховує на те, що зустріч Обами і Путіна "дасть стимул" Росії для дотримань мінських угод.

"Це стосується проведення фіктивних виборів на окупованій території, ретельного виконання всіх умов мінських домовленостей, доступу для ОБСЄ до всіх контрольно-пропускних пунктах, виведення російських військ з окупованих територій і закриття кордону", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Петро Порошенко оцінює щоденні втрати України внаслідок конфлікту в Донецькій і Луганській областях до 5 млн дол.

"Кожен день війни в Донбасі коштує близько 5 млн дол. США, які ми могли б інвестувати в проекти зі сталого розвитку", - заявив президент Порошенко, виступаючи на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй на Саміті щодо прийняття Цілей сталого розвитку (ЦУР) до 2030 року.

Він додав, що покінчивши з військовою агресією, встановивши мир і відновивши повний суверенітет України у регіоні Донбасу та Криму, найважливішим завданням для України буде повернути мільйони людей до нормального життя, відновити економічну і соціальну інфраструктури, виходячи з принципів сталого розвитку.