ua en ru

У Порошенка мало шансів виграти президентські вибори у 2019, - експерти

У Порошенка мало шансів виграти президентські вибори у 2019, - експерти Фото: Петро Порошенко (прес-служба глави української держави)

Політологи припускають, що Порошенко навряд чи балотуватиметься на другий термін

У чинного президента України Петра Порошенка мало шансів виграти президентські вибори у 2019 році. Таку думку в п’ятницю, 26 січня, висловили українські експерти під час прес-конференції "2018 рік - кульмінація і розв'язка" у Києві.

"З соціологічної та політологічної точки зору, у президента, який має не більше 5% підтримки виборців, мало шансів знову виграти вибори", - сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

На його думку, також треба брати до уваги те, що Україна перебуває в "поганому стані": "Ми одна з найгірших країн за рівнем свободи преси, розвитку економіки та рівнем корупції".

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також зазначив про те, що українці розчаровані суспільно-політичною ситуацією в країні і вже не вірять в обіцянки влади, які не виконуються.

"Який результат дають реформи влади? Ніякий, тому що це дереформи, а не реформи", - сказав він.

На його думку, чинний президент навряд чи балотуватиметься на другий термін. "Чинний президент наразі вагається. До того ж, я не думаю, що західні партнери будуть в захваті від того, що бізнесмен Порошенко балотуватиметься знову без відчутних шансів на перемогу", - сказав він.

Карасьов також зазначив, що на виборах у 2019 році повинні перемогти ті політичні сили, які вже мають свою історію.

"Подивіться останні роки – це роки утвердження партійної системи в Україні. Згадайте вибори в ОТГ", - зазначив він і нагадав дані соціологічних досліджень, де лідером електоральних симпатій є "Батьківщина", невладна партія, яка спирається не на адмінресурс, а на свої регіональні осередки.

І цей тренд на розбудову партійності, вважає експерт, треба піднімати. "Усе має починатися з людей, знизу. Не партії грошей мають керувати, а партії людей", - переконаний він.

Зі свого боку експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко додав, що з огляду на ситуацію в країні, "коли триває податковий тиск, закриваються малі підприємства, зростає корупція, на наступних виборах влада намагатиметься йти шляхом фальсифікацій".

Він також наголосив на тому, що наразі влада втратила адекватність і це є реальною загрозою для України.

"Свідченням цього є те, що лідери країни в Давосі розповідають про зростання економіки України на 2%. Свідченням того також є те, що гарант Конституції не вносить представників від опозиції до кандидатів на членів ЦВК, попри те, що "Батьківщина" вчасно подала президенту кандидатуру. Опозиція має бути представлена в центральному виборчому органі! Це ганьба перед зовнішніми партнерами, перед людьми. З огляду на це і стає очевидною підготовка до фальсифікацій на наступних виборах", - зазначив Матвієнко.