ua en ru

Порошенко і лідери G5 узгодили дії для тиску на РФ щодо виконання Мінських угод

Порошенко і лідери G5 узгодили дії для тиску на РФ щодо виконання Мінських угод Фото: Петро Порошенко провів 18 зустрічей у Варшаві

Невдовзі розпочнуться консультації з розробки "дорожньої карти" щодо безпекового компоненту

Президент Петро Порошенко і лідери Великої п'ятірки скоординували дії для тиску на Росію з метою виконання нею Мінських угод. Про це за підсумками зустрічі G5 + Україна повідомляє прес-служба глави держави.

Зазначено, що у рамках саміту НАТО у Варшаві 9 липня відбулася зустріч президента Порошенка, глави США Барака Обами, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона та глави уряду Італії Маттео Ренці.

"Ми дуже ретельно та чітко вибудували механізми координації наших зусиль щодо забезпечення скоординованих дій в імплементації Росією взятих на себе зобов’язань", - повідомив Порошенко про підсумки зустрічі G5 + Україна.

Він звернув увагу на те, що у підсумковому документі Комісії Україна-НАТО було чітко зазначено, що політична частина Мінських угод, включаючи проведення виборів, може бути втілена виключно після створення необхідних безпекових умов. Ця позиція включена в усі документи НАТО і знайшла необхідне підтвердження під час зустрічі Велика п'ятірка + Україна.


За словами президента, також було досягнуто домовленостей, що найближчим часом розпочнуться консультації зовнішньополітичних радників, за участі міністра закордонних справ Павла Клімкіна, з розробки так званої "дорожньої карти" щодо безпекового компоненту. В рамках цієї зустрічі Україна планує обговорити питання безпекового компоненту і чіткої прив’язки до виконання позицій щодо сталого припинення вогню, гарантованого відведення техніки та артилерії, звільнення заручників, безперешкодного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону.

"Усі поставлені завдання на саміті НАТО - виконані", - заявив Порошенко.

Глава держави відзначив, що дводенний саміт НАТО пройшов в інтенсивному графіку, в рамках саміту відбулося 18 його зустрічей у дво- та багатосторонньому форматі.

Нагадаємо, раніше в рамках саміту НАТО у Варшаві президент Порошенко закликав до запуску міжнародних механізмів з деокупації Криму.