ua en ru

Порошенко: Керченський міст знадобиться Росії, коли вона покидатиме український Крим

Порошенко: Керченський міст знадобиться Росії, коли вона покидатиме український Крим Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Україна і надалі послідовно захищатиме свої позиції по Криму, наголосив Порошенко

Президент України Петро Порошенко прокоментував відкриття Російською Федерацією (РФ) Керченського мосту в окупованому Криму у вівторок, 15 травня. Як написав Порошенко на своїй сторінці у Facebook, міст ще знадобиться російській владі, коли вона покидатиме територію українського Криму.

"Міст обов'язково знадобиться окупантам, коли вони будуть терміново покидати наш Крим", - написав Порошенко.

Президент зазначив, що будівництво Керченського мосту є незаконним та вчергове свідчить про нехтування міжнародним правом з боку Кремля.

"Особливо цинічним є той факт, що його відкриття відбувається напередодні чергової річниці депортації кримськотатарського народу сталінським режимом. Однак, попри марні спроби Москви легітимізувати тимчасову окупацію Кримського півострова, послідовні рішення цілої низки міжнародних судових інстанцій підтверджують - тягар вчиненого міжнародного злочину для Росії лише зростатиме. Україна і надалі послідовно захищатиме свої позиції", - наголосив Порошенко.

Він також нагадав, що до Арбітражного Трибуналу Конвенції ООН з морського права було подано клопотання про захист суверенних інтересів України, зокрема, у зв’язку із будівництвом Керченського моста.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України відстежує всі компанії, що працюють на об’єктах будівництва Керченського мосту в анексованому Росією Криму та готує проти них санкції.

Раніше Україна в 2016 році подала позов проти Росії про порушення суверенних прав. У лютому було подано Меморандум за фактом будівництва моста.

Зазначимо, що прокуратура Нідерландів розслідує участь семи місцевих компаній у будівництві Керченського мосту в окупованому Криму.