ua en ru

Порошенко відкидає можливість заборони діяльності УПЦ МП

Порошенко відкидає можливість заборони діяльності УПЦ МП Фото: Порошенко не має наміру забороняти діяльність УПЦ МП (РБК-Україна)

Президент не підпише законопроект, що передбачає погодження кандидатур духовних осіб з держорганами

Після створення єдиної помісної церкви в Україні не буде заборонена діяльність інших православних конфесій. Про це сьогодні під час щорічного послання у Верховній Раді заявив президент України Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна має право на помісну церкву ... Очікування нами визнання української автокефалії Вселенським патріархом, підкреслюю, жодним чином не означає ні появи державної церкви, ні заборони діяльності в Україні інших православних конфесій. Але ніхто не має права позбавити українців права на власну церкву", - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що кожен громадянин України самостійно вибирає і вибиратиме церкву. У свою чергу, держава віддалена від церкви, однак вона не може пасивно спостерігати, як інші держави та інші державні органи використовують залежні від них церковні інститути для досягнення своїх політичних цілей.

"Я не підпишу законопроект, в якому пропонується погоджувати кандидатури єпископів і священиків з державними органами, це не справа держави", - додав глава держави.

Нагадаємо, Порошенко назвав неприйнятним напад в окупованому Криму на храм Святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги Української православної церкви Київського патріархату в Сімферополі.