ua en ru

Порошенко виключає реорганізацію або перенесення львівської академії сухопутних військ

Порошенко виключає реорганізацію або перенесення львівської академії сухопутних військ Фото: president.gov.ua

Президент заявив, що академія "була, є і буде"

Ніяких трансформацій, реорганізацій або перенесення львівської Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного не буде. Про це заявив президент Петро Порошенко під час відвідування Державного підприємства "Львівський бронетанковий завод" в ході робочої поїздки у Львівську область, повідомляє прес-служба глави української держави.

"Ні одного курсанта, жодного викладача, жодного військового, ні одного навчального механізму ніхто не забере з академії. І не дозволю це зробити разом з міністром. Нам потрібно більше танкістів. І де, як не у Львові, виховувати не тільки фахівців, але і патріотів?", - заявив він.

"І в планах не було, не дозволив би це зробити, будь-які нападки на львівську академію. Моя позиція, як і позиція Верховного Головнокомандувача незмінна - Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного була, є і буде", - додав Порошенко, зазначивши, що заяви про її перенесення не відповідають дійсності.

Президент підкреслив, що академія є не тільки гордістю міста Львова, але й гордістю області, країни, адже готує кращих фахівців військової справи.

"Для мене це дуже важливо. Вісім випускників академії стали Героями України. На сьогоднішній день це кожен шостий з героїв, які отримали це високе звання в бою за останні три роки", - констатував він.

Глава держави зазначив, що разом із зростанням престижу військовослужбовця подвоївся і набір в академію.

"Ми значно збільшили кількість курсантів, які зараз навчаються в стінах цього славетного навчального закладу. Конкурс на окремі професії сягає 48 осіб на одне місце. Це престиж академії, це престиж військового праці, статусу українського військовослужбовця", - сказав Порошенко.

Він також повідомив, що за його дорученням тільки за останній рік міністр оборони виділив 90 млн грн на додаткове фінансування навчального закладу, а в якості навчальних приміщень було введено в експлуатацію 14 тис. квадратних метрів нових площ.

Президент вважає, що одним із свідчень значущості академії є також і присвоєння йому в 2015 році статусу національного. "Офіцерів у Збройних силах не вистачає, в тому числі офіцерів-танкістів. Тому прийнято рішення підвищити статус харківського факультету в інститут (факультет військової підготовки Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут", - ред.). Але хочу окремо підкреслити - це аж ніяк не торкнеться львівської академії: там готуються механіки, а тут готуються командири танків", - підкреслив він.

Порошенко зазначив, що львівська академія зберегла атмосферу, в якій виховуються мужні українські воїни.

"Справа не тільки в унікальній навчальній базі. Справа не тільки в матеріалі, оскільки можна придбати сучасний танк. Але якщо ти не будеш мати воїна-професіонала і патріота - це буде просто залізо. Головне в даному випадку - це атмосфера", - підкреслив президент.