ua en ru

Swissport International просить Порошенка і Яценюка взяти на контроль справу про власність "Интеравиа"

Компанія Swissport International (SPI, Швейцарія) звернулася з листами до Президента України Петра Порошенка та прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням взяти на контроль справу про власність "Інтеравіа", (раніше - "Свісспорт Україна") та забезпечити верховенство права та захист іноземних інвесторів. Про це йдеться в листі компанії.

"Просимо Вас, як главу держави, звернути увагу на справу нашої дочірньої компанії, штучно створені проблеми якої з'явилися ще за старої влади і не вирішені до цих пір", - сказано в листі Swissport International.

У швейцарській компанії відзначили, що останні рішення українських суддів вселяють тривогу, що нереформоване українське правосуддя залишається вкрай неефективним інструментом вирішення корпоративних спорів.

"В минулому році, 27 березня, компанія Swissport повністю втратила свою частку у 70,6% та право власності на спільне підприємство "Свісспорт Україна". СП стало жертвою рейдерської атаки внаслідок несправедливого юридичного процесу, започаткованого компанією "Міжнародні авіалінії України", яка, за чутками, знаходиться в повній власності олігарха Ігоря Коломойського, губернатора Дніпропетровської області. Диригує цією операцією, за нашими даними, співвласник МАУ Арон Майберг", - наголошується в листі Swissport International.

Компанія повідомила, що в жовтні 2013 р. Вищий господарський суд України (ВГСУ) прийняв рішення на користь Swissport, в травні 2014 р. компанія отримала ще одне рішення на свою користь від господарського суду Києва, але на початку жовтня 2014 р. апеляція МАУ була задоволена, незважаючи на те, що Swissport додатково отримала, на її думку, остаточне і юридично обов'язкове судове рішення на свою користь, і повинна бути відновлена в статусі акціонера "Свісспорт Україна".

"Swissport висловлює глибоку стурбованість бездіяльністю і мовчанням з боку влади України, яка зайняла, здається, роль пасивного спостерігача в питанні очевидного порушення прав іноземного інвестора. Така позиція виглядає ще більш дивною для країни, яка нещодавно підписала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і зацікавлена у більш тісних контактах з ЄС та його країнами учасниками", - зазначено в листі на ім'я Президента і прем'єр-міністра.

Swissport також зазначає, що її досвід в якості іноземного інвестора в українському бізнесі, підштовхує радити іншим компаніям, які розглядають можливість виходу на український ринок, триматися від нього подалі, а також повідомляє, що подасть апеляцію на останнє судове рішення у Вищий господарський суд України.

Swissport International увійшов в бізнес "Свісспорт Україна" у 2006 році, викупивши його у МАУ, коли авіаперевізник перебував під державним контролем.

В грудні 2012 р. Антимонопольний комітет України дозволив МАУ придбати частку в статутному капіталі "Свисспорт Україна", не уточнивши її обсяг. Пізніше основна суперечка між МАУ і Swissport зосередився навколо вартості "Свисспорт Україна". МАУ, за заявами швейцарської компанії, оцінювала ціну викупу 70,4% "Свисспорт Україна" в 400 тис. долл., тоді як Swissport - в 25-30 млн дол.

Судові тяжби між компаніями почалися на початку 2013 р. Суди різних інстанцій визнали обґрунтованість позицій МАУ. Зокрема, 27 березня того ж року суд апеляційної інстанції залишив у силі рішення, згідно з яким МАУ викупила 100%-ву частку в "Свисспорт Україна".

ВГСУ скасував судове рішення, згідно з яким Swissport International з 27 квітня 2013 р. втратила право власності на "Свисспорт Україна", контроль над яким перейшов до МАУ, і направив справу на повторний розгляд судом першої інстанції, яке завершилося, фактично таким же рішенням 29 травня 2014 р. МАУ ж тоді заявила, що подасть апеляцію на це рішення, і, в результаті, апеляційний суд 25 вересня 2014 р. прийняв рішення на користь МАУ, тим самим підтвердивши її право власності "Інтеравіа".