ua en ru

Порошенко повинен зробити "правильні кадрові висновки" по АТО, - Тарута

Президент України Петро Порошенко повинен зробити "правильні кадрові висновки" в силових структурах щодо антитерористичної операції.

Президент України Петро Порошенко повинен зробити "правильні кадрові висновки" в силових структурах щодо антитерористичної операції. Про це в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна" заявив голова Донецької обласної державної адміністрації (ОДА) Сергій Тарута.

На його думку, сьогодні на сході в рамках антитерористичної операції потрібно припинити воювати з застосуванням важкого озброєння, адже АТО апріорі повинна мати локальний, а не масштабний характер, чого сьогодні немає.

"Чому? Напевно, тому, що дії тих, хто приймає рішення - некваліфіковані. Не ті люди приймають рішення, і не ті люди погоджуються з такими наказами. Найкращі, не мають можливості себе проявити. В результаті наша стратегія виявилася помилковою. А кордон - незахищеним. Більш того, застосовувалася практика перебільшення сил ворога для виправдання власної некомпетентності. Тобто банально фальсифікувалися дані, оприлюднені в ЗМІ. Але люди, що знаходяться в зоні АТО, всі знають і розуміють", - сказав Тарута.

"І в цьому напрямку потрібно працювати - державі, медіа, громадським організаціям. Виявляючи більше любові, а не ненависті. Розбудовувати Україну в головах, а не руйнуючи інфраструктуру і житла. Не вбиваючи з гармат. Навіть у відповідь. Інакше застрягнемо в цій війні на роки", - говорить він.

На думку Татути, якщо на Сході будуть продовжувати діяти такими ж методами, як сьогодні, - "не переможемо".

Адже, зазначає він, всі ресурси переговорів ще не вичерпані, необхідно домовитися "з усіма, з ким тільки можливо".

"Навіть розуміючи, яку подвійну гру веде Росія, закриваючи очі на перетин кордонів КАМАЗами з зброєю і терористами, треба бути хитрішими і мудрішими. Росія дала чіткі меседжі, що не буде приєднувати цю територію. І ми це повинні використовувати. Тому що цими ілюзіями бойовики (яким, зрозуміло, ніякі меседжі не потрібні, поки їм платять гроші) живлять місцеве населення. А адже нам потрібно, щоб місцеві жителі склали зброю?", - сказав Тарута.

На думку Тарути, необхідно домовитися з усіма, з ким тільки можливо: "На переговорах абсолютно не була відображена палітра всіх діючих в регіоні угруповань. Їх безліч, і не всі вони підкоряються Бородаю. Там не було шахтарів, металургів, робітників, які виходять і протестують. А з ними теж потрібно домовлятися".

Вдалою моделлю, як треба діяти "без бомб" і "неминучих жертв при пристрілі", Тарута вважає Маріуполь: " Місто ожило. Місто вдячне. ...Сьогодні люди в Маріуполі визнають, що бійці ДНР ними маніпулювали. Вони поступово починають прозрівати.

"Хіба це - не сигнал Президенту про те, що потрібно оперативно зробити правильні кадрові висновки у силових структурах? Професіонали та компетентні люди повинні негайно бути висунуті на перший план і взяти на себе відповідальність з урахуванням вже зроблених помилок. Більше того, ті, хто ці помилки зробив, повинні понести покарання", - вважає Тарута.

Крім того, він зазначив, що в боротьбі за Донбас необхідно сконцентруватися на інформаційній складовій.