ua en ru

Порошенко: частка постачальника будь-яких енергоресурсів не буде перевищувати 30%

Порошенко: частка постачальника будь-яких енергоресурсів не буде перевищувати 30% Фото: Президент України Петро Порошенко

Президент заявив про кінець монополії "Газпрому" в імпорті газу в Україну

Президент України Петро Порошенко заявив, що в інтересах енергетичної безпеки держави частка постачальника будь-якого виду енергетичних ресурсів не повинна перевищувати 30%. Про це Порошенко заявив, виступаючи на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) в середу, передає прес-служба глави держави.

"Наша стратегія виходить з того, що частка будь-якого боку ні за яких обставин, при яких цінових спокусах не повинна перевищувати 30%. 30 відсотків і не кубом більше, навіть якщо б газ давали задарма!", - підкреслив Порошенко.

За його словами, за останній рік країна досягла значного прогресу в забезпеченні безпеки у питаннях постачання газу.

"Перезимували без буржуйок і ламп. Ми виграли зимову битву з "Газпромом", хоча, звичайно, про повну перемогу в цій війні говорити рано. Монополії цієї політико-енергетичної структури в постачанні нам газу, нарешті, вперше за 23 роки, покладено край", - сказав Президент, відзначивши, що частка "Газпрому" в імпорті в Україну за підсумками першого кварталу склала лише 37%.

"Інше - це поставки від наших європейських партнерів, причому глибоко диверсифіковані: реверсні постачання задіяні більше десяти компаній", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, на засіданні РНБО Порошенко також закликав повернути конкуренцію в енергетичну галузь країни.