ua en ru

Порошенко аргументував необхідність прийняття закону по Донбасу загрозою "великої війни", - нардеп

Президент України Петро Порошенко аргументував необхідність прийняття закону про особливий статус низки районів Донецької та Луганської областей загрозою "великої війни". Про це повідомив журналістам у Верховній Раді нардеп зі "Свободи" Юрій Сиротюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нам не дали тексту законопроекту, ми не обговорювали його. Президент пояснював, що може бути велика війна, що ця маленька ганьба краще великої війни", - розповів Сиротюк.

Віце-спікер Ради, представник "Свободи" Руслан Кошулинський своєю чергою розповів журналістам, що "Свобода" не голосувала за вказаний законопроект. "Свою позицію висловила "Свобода", що фракція категорично не голосуватиме за ці закони. Фракція "Батьківщина" запропонувала переглянути законопроект про амністію, створити групу. "Удар" відмовився від виступу", - розповів Кошулинський.

Своєю чергою, лідер "Свободи" Олег Тягнибок розповів журналістам, що жодні правки до зазначеного законопроекту вносити не можна було. "Нам сказали, що неголосування зараз за закритий режим і за ці законопроекти призведе до війни. Це був основний аргумент і апеляція до того, що якщо не будемо голосувати, то ми втратимо Україну, втратимо державу", - сказав Тягнибок.

"Жодних дискусій не було за змістом законопроектів. Я вчора запитав на зустрічі із Президентом, чи можемо ми вносити правки до законів. Президент сказав, що ми не можемо вносити правки, оскільки ці закони погоджені із протилежною стороною і, відповідно, для того, щоб погоджувати правки, треба буде погоджувати з ними ці правки, тому або ви голосуєте за законопроекти про особливий статус і про амністію, або ви не голосуєте", - сказав лідер "Свободи".

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. Рада, прийнявши в цілому 277 голосами законопроект №5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", ввела на 3 роки особливий статус у районах Донбасу, де місцеву владу захопили сепаратисти.