ua en ru

Поправку Джексона-Веніка США скасують у вересні, - Клінтон

Держсекретар США Хіларі Клінтон висловила впевненість, що Конгрес США у вересні скасують поправку "Джексона-Веніка", яка була прийнята ще в сімдесятих роках і дає право на загороджувальні торгові бар'єри щодо Росії. Про це вона заявила виступаючи на діловому форумі АТЕС, передає телеканал "Росія 24".

"Ми тісно співпрацюємо з американським Конгресом, щоб припинити дію поправки Джексона-Веніка на Росію і повністю нормалізувати наші торговельні взаємини. Ми сподіваємося, що Конгрес ухвалить позитивне рішення з цього питання ще до кінця цього місяця", - заявила Клінтон.

Від нормалізації торгових відносин виграють, у першу чергу, компанії сировинного сектора, доступ для яких на американський ринок стане простішим.

"Ми з оптимізмом дивимося в майбутнє і думаємо, що зможемо заробляти пристойні гроші в Сполучених Штатах. Враховуючи довгострокові перспективи американської економіки", - сказав директор ВАТ "Северсталь" Олексій Мордашов.

Крім нафтовиків і сталеварів, від скасування поправки Джексона-Веніка виграють компанії машинобудівного сектора та виробники програмного забезпечення. За оцінками Світового банку, вступ до СОТ збільшить ВВП Росії на 3% в середньостроковій перспективі і на 11% - у довгостроковій.

Читайте також: Путін: "Вступ Росії до СОТ розширить торговельне співробітництво з Україною"

Нагадаємо, 26 липня бюджетний комітет Конгресу США затвердив законопроект про скасування поправки Джексона-Веніка проти Росії і Молдавії.