ua en ru

Поправки, внесені до другого читання в законопроект про оподаткування IT-індустрії, передбачають ще більше зниження податків

Вчора в Держагентстві з питань науки, інновацій та інформатизації повідомили, що підготували до другого читання редакції поправок до законопроектів "Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції" та "Про спеціальний режим оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції". У Держагентстві відзначають, що зміни вже відправлені в парламент, і законопроекти можуть бути прийняті до кінця квітня. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Основні поправки, внесені до другого читання, передбачають ще більше зниження податків для IT-бізнесу. В Госінформнаукі пропонують встановити ставку податку на прибуток в 5% на 2013-2015 рр., а потім один раз в три роки підвищувати її до 16%, тоді як раніше пропонувалося знизити ставку з 21% до 16%. У довідці до документа пояснюється, що при його розробці враховувалися думки представників бізнесу, висловлені на зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим. На зниження податку на прибуток взимку наполягали представники "Європейської бізнес асоціації", серед членів якої такі IT-компанії, як GlobalLogic Ukraine, Telesens International, Sigma Ukraine і SoftServe, проте в їхньому проекті пропонувалося закріпити податок на рівні 5% без подальшого підвищення.

Пропозиція нових податкових пільг може викликати невдоволення Мінфіну, вважає Ігор Лисицький, віце-президент асоціації "Інформаційні технології України", до якої входять такі великі IT-компанії, як Сiklum, "Інком", "Міратех". "Ми і так замахнулися на серйозне зниження єдиного соціального внеску і податку на доходи співробітників. Довелося довго пояснювати, що це в перспективі підвищить надходження до бюджету", - відзначає він. У першому читанні було прийнято зниження ставки єдиного соціального внеску для співробітників компаній до 36,76% від розміру двох мінімальних зарплат, а ставки прибуткового податку - з 15% до 5%. На думку авторів, це призведе до висновку зарплат з тіні і принесе бюджету додатково 6,8 млрд грн за 5 років. "Напишемо таке ж пояснення і до податку на прибуток, - пропонує один з розробників законопроекту, заступник голови комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Євген Царьков. - У Мінфіні завжди знайдуться противники зниження податків, але бізнес чекає цього".

Ще один суперечливий пункт документа - закріплення за Госінформнауки повноважень з прийому заявок від компаній, що претендують на пільги. В тексті законопроектів, прийнятих у першому читанні, цю функцію планувалося передати податкової. У довідці до документа наголошується, що на таких поправках наполягали самі податківці. "Вони стверджували, що не мають необхідних компетенцій і не хотіли розширювати штат", - пояснює Євген Царьков.

Втім, і в цей текст ще можуть бути внесені значні зміни. Запропоновані Госінформнаукі поправки подані в парламент паном Царьковим, стверджує джерело у відомстві. Царьков підтвердив цю інформацію. "Він не міг це зробити, не погодивши з іншими авторами законопроекту, - дивується пан Лисицький. - А з нами він погодив лише пункт про розширення експерименту на компанії зі штатом до 70 осіб". Прокоментувати ці слова пан Царьков відмовився. "Я вніс кілька правок, не можу зараз назвати все", - заявив він.

Нагадаємо, Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні проект закону № 9744 від 23 січня 2012 р. ініційований групою народних депутатів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції.