ua en ru

ВР має намір звільнити від сплати ПДВ суб'єкти індустрії програмної продукції

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні проект закону № 9744 від 23 січня 2012 р. ініційований групою народних депутатів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спеціального режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції. "За" прийняття законопроекту проголосували 269 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується запровадити спеціальний режим оподаткування індустрії програмної продукції. Законопроект пропонує встановити податок на доходи фізичних осіб, які працюють в сфері індустрії програмної продукції в розмірі 5% і податок на прибуток підприємств - у розмірі 16%, а так само звільнити такі суб'єкти від сплати ПДВ.

Законопроект визначає, що до суб'єкт індустрії програмної продукції, який може вибрати спеціальний режим оподаткування, належить суб'єкт господарювання - резидент, який протягом попередніх чотирьох послідовних календарних кварталів сукупно одночасно відповідає наступним критеріям: питома вага доходів від здійснення, пов'язаної з IT-індустрією становить не менше 70% доходів від усіх видів економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг, середньооблікова чисельність працівників перевищує 10 осіб, первісна вартість основних засобів та/або нематеріальних активів перевищує 50% мінімальної заробітної плати, загальна сума розбіжностей між податковим кредитом з податку на додану вартість, сформованим платником податків по придбаних товарах/послугах і податковими зобов'язаннями його контрагентів, в частині поставки таких товарів/послуг, за даними податкових накладних, не перевищує 1000 розмірів мінімальної заробітної плати, судом не прийнято по ньому постанови про визнання боржника банкрутом відповідно з законом "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Автори законопроекту, в разі його прийняття, прогнозують детінізацію роботи 60 тис. працівників і 2000 компаній в індустрії програмної продукції; збільшення надходжень від податку на прибуток фізичних осіб від суб'єктів індустрії програмної продукції в перший рік на 78 млн грн і за 5 років реалізації закону на 2559 млн грн., збільшення надходжень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від суб'єктів індустрії програмної продукції в перший рік на 120 млн грн. і за 5 років реалізації закону на 4274 млн грн, прискорення темпів розвитку індустрії програмної продукції до 40-45% в рік; щорічне 35-40% збільшення робочих місць (більше 20 тис. в рік в перші роки проекту закону); створення привабливого бізнес -клімату для залучення в українські інноваційні та високотехнологічні сфери діяльності іноземних інвестицій, наявність прогнозованих валютних надходжень від реалізації продуктів і послуг індустрії програмної продукції.

Планується, що законопроект набуде чинності 1 січня 2013 р.